Vodice, Adriatica, Croatia, Dalmatia
 
Home arrow Jabuka
Jabuka
NAJBOLJI REZULTATI 2006 PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 1
Monday, 12 November 2007

NAJBOLJI REZULTATI POSTIGNUTI SU NA IV. JABUCI 2006.god.

Opširnije...
 
JABUKA 2005. iz novina PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 0
Tuesday, 31 July 2007

JABUKA 2005. PEROM I KAMEROM NA DRAMATIČNOJ
PUČINSKOJ REGATI KRSTAŠA OD VODICA DO JABUKE I NATRAG

Kad Jadran poludi...

Što bliže kopnu, Blitvenici i Žirju, bura sve jača, mora sve više. Odjednom, to je bio jedan pobjesnjeli element, ništa drugo. Sve više brodova javlja odustajanje. Teško da je bilo posade bez morske bolesti i povraćanja u svim varijacijama...

Piše Jordanka GRUBAČ
Snimio Nikša STIPANIČEV

Active ImageZapravo, kao naziv ovogodišnje pučinske regate “Jabuka 2005.” najbolje bi bilo koristiti parafrazu poznate dalmatinske pjesme “...rasulo se svud po svitu to vodičko ludo sime...”. Jer, nakon što je regatni odbor oglasio prekid, u subotu oko 13 sati, brodovi iz regate, na startnoj listi su bila 52, a mnogi su odustajali usput, silom prilika su dospjeli i noćili na čak 17 lokacija od Zadra do - Kaštela! Kao da je regatu strefila krstareća raketa iz rata svjetova! A dogodila se samo jedna najobičnija zimska jadranska bura - doduše od četrdesetak čvorova s “četripešest” mora...
Regata je počela idealno: na razmeđu dvaju dana, petka 18. i subote 19. studenoga, točno u ponoć, po burici oko 15 čvorova, ispred vodičkog porta.
Organizatori iz JK Tijat na čelu sa Stankom Skočićem ove godine, čini se, ništa nisu htjeli prepustiti slučaju! Pregledani su svi brodovi, naloženo je nošenje prsluka za spašavanje, sve je rađeno u suradnji s Lučkom kapetanijom Šibenik koja je dala svoj ponajbolji brod “search and rescue”, 18-metarski Šibenik, zatim Blitvenicu, s ponajboljim posadama. Na regatnom polju je bio i motorni brod što ga je dao NCP. Na čelu Regatnog odbora bio je Šime Stanić, jedan od trojice jedriličarskih sudaca - Stanić- Baldo Morožin-Denis Marinov Bili, odlikaša što se tiče ozbiljnosti u radu, a za sigurnost plovidbe bio je angažiran lučki kapetan, jedriličar, sudac, Branko Rameša.

Opširnije...
 
III. REGATA JABUKA PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 2
Sunday, 22 July 2007

III. REGATA JABUKA

18-20.11.2005

SAMO PO JABUKE ZA 2005 GODINU

 Active Image           Za regatu ''Jabuka 2005'' poučeni iskustvom prijašnjih godina puno se raspravljlo o sigurnosti u regati. Uz sve dosadašnje obveze za učestvovanje na regati od ove godine obavezni su svi nositi pojaseve za spašavanje. Raspravljalo se o veličini brodova koji mogu sudjelovati, o uvođenju mikro čipova za praćenje svakog broda, o skiperima koji mogu jedriti na ovoj regati i mnogo sličnih primjedbi koje bi mnogo značile nama kao organizatoru.   Svake će se godine ulagati u sigurnost regate koliko je god to moguće. Ovi ljudi puno rade i utječu na razvijanje regate ne samo uoči nego tjekom cjele godine.

 Ante Alfirev-Živac, Stanko Birin, Vicko Brlas, Tomislav Grubelić, Zoran Josipović-Molaga, Gušte Juričev Barbin, Marko Juričev Barbin, Gracija Juričev Špirić-Grale, Mario Meštrov-Marex, Vladimir Moćan-Moćo, Karmelo Mrša-Kimer, Bernard Roca-Kunjka, Zvonimir Šiljac-Šiljo, Ante Španja-Gala, Ivan Tarle, Tomislav Tarle, Marko Vučak-Surla, Ante Pelajić- Pele, Šime Stipaničev, predvođenim predsjednikom Stankom Skočićem i tajnicom Anom Jankov te mnogim dr. članovi i prijatelji JK Tijata- hrvatski iskusni jedriličari.

Treće po redu izdanje ove pučinske regate od 110 nautičkih milja, koja je okupila 52 krstaša nakon starta u petak zbog jake bure prekinuta je u subotu oko 13 sati. Zbog odustajanja mnogih brodova (sudara dvije jedrilice, pucanje jarbola, nestank struje na brodu tj. nisu mogli upaliti motore, pucanja korimila i sličnih situacija) Regatni odbor je odlučio prekinuti regatu. Iako je samo Cometa uplovila u luku, a mnogi morski vuci su prebrodili sve probleme i bili nadomak cilju te imali bolji rezultat nek se ne ljute jer sigurnost je bila i bit će na prvom mjestu.

( ovo su konačni rezultati - radi  (ne)vremena tj. prekida regate, uzimaju se u obzir samo rezultati do Jabuke )

Opširnije...
 
II. REGATA JABUKA 2004 PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 1
Thursday, 12 July 2007

II. REGATA JABUKA

19-21.11.2004.

TEŠKA JABUKA 2004

 

 Active Image 

Odličnog raspoloženja bilo je svih 250 sudionika regate '' Jabuka 2004'' na svečanosti proglašenja pobjednika i dodjele nagrada u kristalnoj dvorani vodičkog hotela ''Punta''. Uspješno je odrađena zahtjevna i s obzirom na  (ne)prilike surova (jaka bura i tramuntana), sto nautičkih milja duga regata krstaša od Vodica do Jabuke i natrag.

               Hvala Bogu, pogodili smo što je start sa petka navečer odgođen za subotu ujutro. Na taj način spašeni su životi-kazao je na svečanosti u svom emotivnom nastupu nakon dvije neprospavane noći Stanko Skočić, predsjednik Jedriličarskog kluba ''Tijat'', ''duša i srce'' organizatora regate. Naravno da je Skočić aludirao na nesreću koja je zadesila jedrilicu ''Gino Motori'' iz JK Opatija, sa skiperom ĐinomJurelom, a koja je na sreću, prošla bez težih posljedica za posadu. Nakon što su Opatijci bili u vodstvu i prvi okrenuli Jabuku, otpala im je kobilica i brod se prevrnuo, te se deset članova posade našlo u valovitom moru. Sreća zamjetila ih je posada broda ''AA'' i spasila te usprkos novim članovima posade dojedrila prva do cilja. Pobjednički brod Adrija Azija s skiperom Darkom Prižmićem iz Orebićkog kluba ''Peliška Idra'' regatu je odjedrila za 14,30 sati.  

Opširnije...
 
Jabuka 2004 iz novina PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 0
Saturday, 07 July 2007

JABUKA 04. DRUGA PUČINSKA REGATA KRSTAŠA PROTEKLA
U ZNAKU SPAŠAVANJA JEDRILIČARA I PREVRNUTE JEDRILICE

Kad jarbol postane - kolomba!

- U jednom trenu brod se naprosto okrenuo i počeo padati po nama! Popadali smo u more, odmah sam vidio da nema kobilice. Nismo znali hoće li potpuno okrenuti trup početi tonuti, a onda smo shvatili da će ga džepovi zraka držati na površini...
Piše Jordanka GRUBAČ
Snimio Nikša STIPANIČEV

Početak pučinske regate Jabuka 04., koju od lani organizira JK Tijat iz Vodica, počeli smo čekati oko sedam popodne u petak 19. studenoga, kad je sazvan prvi sastanak skipera, a dočekali smo ga u subotu 20. studenoga u 6.05, kad je 26 krstaša u svitanje startalo ispred vodičkoga lukobrana. Premda se nije potpuno ponovilo orkansko nevrijeme od tjedna prije, ipak je njegova nešto slabija verzija odgodila start za iduće jutro. Na svu sreću! Jer da se startalo u noći, kako se planiralo, lako se moglo dogoditi da žrtva Jabuke 04. ne bude samo jedna jedrilica, koju smo, kad je regata završila, ostavili da pluta s  jarbolom i jedriljem razvijenim prema dnu Jabučke kotline, a trbuhom bez kobilice prema nebu, kamo obično streme jarboli... Kako su se nakon okretišta na Jabuci dobro kratila jedra da bi se po buri od 20 do 25 čvorova moglo nastaviti u orcu, tako ćemo i mi nešto skratiti priču o ovoj regati do trenutka koji je postao njezin nesretni događaj sa sretnim krajem...

Ukrcali smo se na “calafuriju” Jaz Lučke kapetanije Šibenik (ispostava Rogoznica), na kojoj su dva lučka kapetana, Branko Rameša i Ozren Šupe, trebali izmjenjivati gvardiju duž regatnoga polja do Jabuke i na Jabuci samoj — dok je “ne okrene” i zadnji brod. S njima je bio i sudac regate Robert Jadrešin iz Zadra, dok je drugi sudac Baldo Morožin dežurao na zadnjem okretištu oko Blitvenice s kapetanom Antom Paladom. Što krpe, što konca, na brodu od 10,50 metara, prilično asketski uređenom, srdelalo se nas osmero, po buri od dvadeset, na mahove i do trideset čvorova i moru 4-5. Obišli smo jedan po jedan brod, a poslije okretišta na Komorici razmiljeli su se pučinom izvan Žirja kao rakova dica, svaki slijedeći svoju navigaciju, uvjete vjetra i mora, svoju sretnu zvijezdu... Ali s istim ciljem: dočepati se što prije Jabuke koju, bez obzira na čisto burno vrijeme, nitko ne vidi tamo u daljini, na pol Jadrana, 43 milje od Vodica. Regatno polje inače obuhvaća svih sto milja — s obzirom na to da se vozi oko Komorice, na Jabuku, pa na Blitvenicu i u Vodice.

Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 55 - 60 od 60

ULAZ

ENTRY FORM / PRIJAVA
REGATA JABUKA 2016

OGLASNA PLOČA
NOTICE BOARD

-

POPIS SIGURNOSNE OPREME
JABUKA 2016 
© 2017 Jedriličarski Klub Tijat Vodice
Croatia Real Estate